Meubelstoffen

Hieronder vindt u de voornaamste meubelstoffen met hun specifieke eigenschappen en voorgeschreven onderhoud.

Plakweefsels

In deze stoffen worden dikwijls verschillende soorten garens (viscose, katoen, polyester) door mekaar verwerkt wat dan samen met de weeftechniek het uitzicht en de uiteindelijke sterkte van de stof zullen bepalen. Bij deze stoffen kan, afhankelijk van de samenstelling, ’pilling’ of pluisvorming optreden. De pluisjes doen echter geen afbreuk aan de kwaliteit van de stof en zullen dan ook na een bepaalde gebruiksduur weer vanzelf verdwijnen.

Wekelijkse stofzuigbeurt met de zachte borstel.

Voor het verwijderen van de vlekken, zie de ontvlekkingstabel.

Velourstoffen

De poolstoffen kunnen afhankelijk van de samenstelling van de vezeluiteinden (pool) verder onderverdeeld worden. ’Shading’ pletting is een optisch effect dat kan voorkomen worden maar zeker geen afbreuk doet aan de kwaliteit van de stof. De druk en lichaamswarmte kunnen zogenaamd schijnvlekken veroorzaken. Deze vlekken kunnen verwijderd worden door er ’s nachts een vochtige doek overheen te leggen en de stof naderhand in de poolrichting te borstelen.

Synthetische Velours

Mohair velours: De pool bestaat voor 70 tot 100% uit mohair. Dit natuurproduct is antistatisch, sterk en bijzonder veerkrachtig. Bijzondere kenmerken zijn eventuele knoopjes die ontstaan tijdens het spinnen en weven en een paar zogenaamde zwarte haren die tijdens het verven géén kleur opnemen.

bijvoorbeeld dralon®) Onderhoud: zie platweefsels.

Mohair velours. 

Onderhoud

Regelmatig met een harde kleerborstel in de richting van de vleug en wekelijks een stofzuigbeurt met de speciale borstel. De mohairvelours kunt u opfrissen met een vochtige zeem (steeds wrijven in de poolrichting). Verwijderen van vlekken: zie ontvlekkingstabel.

Lees meer  

Katoenvelours: Ondanks een niet veerkrachtige pool vertoont deze velours, mede door de dichte weving en korte poolhoogte, weinig neiging tot pletting. Ze is warmte-isolerend en voelt bijzonder prettig aan. Katoenvelours is leverbaar in verschillende kleuren en dessins. Zowel de kleurechtheid als de vuilafstotende eigenschappen zijn wat minder dan bij de andere velourstoffen. Een regelmatig onderhoud is dus zeker geboden.

Onderhoud: Wekelijkse stofzuigbeurt met de zachte borstel. Opfrisen kan door met een licht bevochtigde zeem in de poolrichting te vegen. LET OP: vlekken mogen NOOIT met vloeibare middelen (water, wasbenzine, e.d.) behandeld worden. Droogkuis daarentegen is wel mogelijk.

Katoenvelours

Onderhoud 

Flock-Print

Deze stof wordt gekenmerkt door de uitzonderlijke waarden voor de slijtageweerstand en de wrijf- en kleurechtheid. Het is bedoeld als een imitatiefluweel en wordt bekomen door het verlijmen van polyamidevezels op een geweven onderdoek.

Wekelijkse stofzuigbeurt met de zachte borstel.

Vlekken mogen nooit behandeld worden met vluchtige oplosmiddelen.

Thinner, aceton e.d. lossen de lijm op zodat de pool zal loskomen. 

Lederlook

Lederlook is een kunststof gehecht op textielbasis met een bijzonder fraai en natuurlijk aanzien. Het is sterk, microporeurs en uitermate soepel.

Wekelijkse afnemen met een vochtige doek. Een speciale onderhoudsset is verkrijgbaar.

Vlekken mogen nooit met vluchtige oplosmiddelen behandeld worden. 

Alcantara

Alcantara is een fluweelzachte meubelstof en wordt vervaardigd uit microvezels van polyether en polyester. Deze structuur laat alcantara ademen en zal daardoor zijn vorm, comfort, bruikbaarheid en kleur jarenlang behouden. Alcantara bezit uitzonderlijke waarden voor de slijtvastheid en de wrijf- en lichtechtheid.

Onderhoud

Alcantara is gemakkelijk te onderhouden met een zachte borstel en is trouwens machinewasbaar op lage temperatuur.